sobota, 27 sierpnia 2011

Bezpieczeństwo eksploatacji fondue.

Autorem artykułu jest weronika wołkowa-grabas


Zestaw do przygotowania fondue jest przeznaczony wyłącznie do użytku domowego – nie należy go używać w celach komercyjnych. Przed pierwszym użyciem zestawu należy uważnie przeczytać instrukcję obsługi oraz umyć go w ciepłej wodzie z płynem w celu usunięcia resztek brudu pozostałego po produkcji.

Naczynie stawiamy na podstawce na równej powierzchni, z dala od brzegu stołu, aby zapobiec ewentualnemu przewróceniu. Zawsze należy się upewnić, czy naczynie zostało postawione stabilnie.

Palnik powinien być używany zgodnie z instrukcją obsługi. Należy używać wyłącznie paliwa przeznaczonego do danego zestawu i gasić ogień za pomocą specjalnej pokrywki. Paliwo należy wlewać z dala od ognia i rozgrzanych przedmiotów oraz przechowywać je w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Nigdy nie należy zostawiać zapalonego palnika bez opieki, zwłaszcza jeśli w domu są dzieci lub zwierzęta.

Uwaga! Fondue szybko się rozgrzewa! Nie należy go dotykać, aby uniknąć oparzeń. Fondue nie powinno się znajdować w pobliżu ścian, firanek, łatwopalnych przedmiotów. Najlepiej ustawić zestaw na termoizolacyjnej podkładce, aby stół i obrus nie zostały uszkodzone.

Należy zachowywać ostrożność z powodu łatwopalności tłuszczy. Jeśli olej zaczyna się palić, należy przykryć fondue pokrywką lub mokrym ręcznikiem, aby odciąć dopływ tlenu. Nigdy nie należy zalewać wodą palącego się oleju! Pomieszczenie, gdzie przyrządzamy fondue, powinno być dobrze wietrzone, dobrym rozwiązaniem jest balkon lub taras.

Aby uniknąć pryskania tłuszczu, należy upewnić się, by podawane do zanurzania produkty były suche.

Należy uważać na ręce w czasie przesuwania pełnego, gorącego naczynia.

---

http://fondue.blox.pl/html

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz